Nieuws

Versoepelingen vanaf Oktober


Goed Nieuws ! We gaan weer – langzaam – starten met cursussen en Open Inloop.

Vanaf Oktober mogen we weer wat meer, en dat gaan we natuurlijk ook doen. Een eerste cursus (Arduino) is al gepland en langzamerhand gaan we ook weer starten met Open Inloop en introductiecursussen. Omdat het midden in een seizoen is en er mensen ingeroosterd moeten worden zullen we niet meteen 200% losbarsten, maar geleidelijk aan gaan we de boel weer opbouwen.

Echt ‘normaal’ zal ’t waarschijnlijk pas vanaf Januari 2022 zijn.

vorige nieuwsberichten

Aangepaste FabLab openingstijden in September Mogelijk versoepelen we vanaf Oktober


Omdat we rekening moeten houden met de maatregelen van onze huisbaas, de WUR, aangaande Covid-19, is het FabLab minstens tot en met 30 September alleen op afspraak open.

Voor een afspraak kan je contact opnemen met ons centrale e-mail adres:

Tot en met 30 September 2021 : contact info@fablabwag.nl

Hoewel we onze uiterste best doen, om aanvragen te honoreren, kunnen we helaas niets garanderen.
We betreuren dat, maar we hopen dat iedereen begrip heeft voor deze uitzonderlijke situatie.
Op andere dagen kan het FabLab helaas niet open. Dat geldt voorlopig ook voor de weekends.

Zonder expliciete toestemming vooraf is het niet toegestaan van het FabLab gebruik te maken.

Vanaf begin Oktober hopen we – als de omstandigheden dat toelaten – weer te versoepelen. Dat betekent dat de toegang ruimer kan worden en dat er ook weer cursussen gegeven zouden mogen worden. Dat vergt natuurlijk enige voorbereiding. Hou de website daarom in de gaten als je meer details wilt weten.

vorige nieuwsberichten

FabLabWag maakt met ‘Makers voor de Zorg’ gezichtsmaskers.


We zijn als FabLab blij onze bijdrage te kunnen leveren in de huidige Corona -crisis. Daarom hebben we ‘Makers voor de Zorg’ mede-opgericht, waarmee we, gebruikmakend van onze kennis, machines en netwerk, makers en zorginstellingen willen verbinden. In concreto heeft dat al geresulteerd in een samenwerking met Ziekenhuis Rivierenland in Tiel, waaraan we (onderdelen van) gezichts-beschermmaskers leveren.

De maskers worden gemaakt naar een ontwerp dat – geheel in FabLab stijl – vrij beschikbaar is via de website van Prusa, de fameuze Tjechische 3D -printer maker. Het ontwerp wordt naar aanleiding van ervaringen van gebruikers regelmatig aangepast door makers overal ter wereld en is dan meteen weer beschikbaar om te printen – een mooier voorbeeld van hoe de community werkt kan bijna niet. Wij hebben het ontwerp iets aangepast om o.a. meerdere exemplaren tegelijk (gestapeld) te kunnen printen en maken de frames op onze 3D -printers (en zelfs ‘eigen’ printers van leden worden nu ingeschakeld), de transparante voorkant wordt (met dank voor de goede samenwerking) gelaserd in de TD Studio van de WUR.

Link naar de site van ‘Makers voor de Zorg’: https://www.makersvoordezorg.nl/

Link naar de site van Prusa: https://www.prusaprinters.org/prints/26241-face-shield-a4-binding-sheet-easy-punching

vorige nieuwsberichten

We zijn gesloten tot – minstens – 1 juli.


Wegens de verspreiding van het Corona -virus en de maatregelen die onze huisbaas, de WUR, genomen heeft is het Fablab tijdelijk gesloten tot – minstens – 1 juli aanstaande. Dat betekent dat er geen Open Inloop is en dat er ook geen andere (groeps)activiteiten zijn, zoals de Arduino – cursus. Leden die in het FabLab aan eigen projecten hadden willen werken vragen wij dringend om dit niet te doen. Alleen de Start-Ups en leden met zakelijke activiteiten die zonder alternatief met hun productie in serieuze problemen zouden kunnen komen kunnen uitzonderingsgewijs van de faciliteiten gebruik maken maar alleen na overleg met Tim Daalderop van ‘StartHub’  en reservering van de machine op de website. Anderen word gevraagd naar alternatieven te zoeken.

Het is vervelend, maar het is even niet anders. We danken iedereen voor hun begrip in deze(n). We zijn actief in gesprek mer de WUR om de maatregelen zo snel en verantwoord als mogelijk te verlichten.

Update (5 juni):

Voor minstens de tweede keer hebben we ongeauthoriseerd gebruik van onze machines vastgesteld – en daar zijn we niet bepaald blij mee. Om onze machines en de goede relatie met de WUR te beschermen zijn we nu gedwongen de stroom van de ruimte af te halen. Het is vervelend dat het zo ver moet komen, maar we hebben geen alternatief. De regels zijn duidelijk voor iedereen: werk alleen na reservering en overleg met Tim vooraf.

Update (1 juni):

Gezien de voortgang van de virus-verspreiding en de desbetreffende maatregelen van de WUR is het goed mogelijk, dat de huidige situatie tot en met de zomervakantie gaat duren. We zullen de site aanpassen, zodra we meer weten.

vorige nieuwsberichten

Een 33,3% nieuw bestuur


Jutta heeft aangegeven even wat tijd voor andere zaken nodig te hebben. Daarom verlaat zij ons bestuur. Gelukkig is er vervanging in de persoon van Tim Daalderop, bekend van ‘StartHub’ en al lang enthousiast FabLab -lid.

Bij deze danken we Jutta voor alle moeite en wensen we Tim veel succes !

vorige nieuwsberichten

We zijn verhuisd !


FabLab Wageningen is – samen met de rest van de StartHub community – verhuisd naar de begane grond van WUR ‘Atlas’, op de hoek van de Droevendaalsesteeg en de Hoge Steeg. Om een aantal redenen hebben we een aparte ingang gekregen, aan de zijkant van het gebouw op de begane grond. Bij deze even in ’t kort hoe ons te bereiken.

De ingang is – op dit moment in ieder geval – niet al te zichtbaar aan de westkant van het gebouw op de begane grond (recht tegenover ‘Forum’). Het handigst is het, je te oriënteren op het beeld van ‘de zaaier’, en dan niet de voetbrug naar de officiële ingang te nemen, maar naar een brede deur te lopen in het midden van (de begane grond van) het gebouw. Er is geen pad en de WUR lijkt het niet te waarderen dat je door hun bloemenweide loopt, maar bij gebrek aan beter… Er volgt nog bewegwijzering – en een pad, hopen we. In de tussentijd hopen we dat de foto wat helpt.

Door de week:
Doordeweeks is het gebouw gewoon open. Je kunt via de ingang van StartHub naar binnen en naar onze werkruimte lopen. De ruimte ‘heet’ nu nog D.001b, maar dat gaat mogelijk nog veranderen. Vraag anders gerust de weg. Bij de deur van onze werkruimte is het bekende sleutelkastje te vinden (met de bekende, ongewijzigde, code). Mocht de ingang op de begane grond dicht zijn, kan je onder werktijd via de officiële ingang naar de eerste etage, en dan via de trap naar beneden.

Buiten normale werktijden:
Buiten normale werktijd is het gebouw gesloten en alleen toegankelijk voor pasjeshouders. FabLab leden die willen werken buiten normale werktijd moeten, zoals gebruikelijk, een pasje ophalen bij één van de pasjesbeheerders.

Open Inloop op zaterdag:
Bezoekers van de Open Inloop kunnen aanbellen bij de voordeur.

Hopelijk helpt deze foto een beetje.

vorige nieuwsberichten

Een nieuw bestuur


Sinds Januari 2019 heeft FabLab Wageningen een nieuw bestuur. Na ruim 5 jaar nemen de bestuurders van het eerste uur afscheid en heeft een vers bestuur hun plaats ingenomen.

We willen Robbert Kamphuis, René van Corven en Jandirk Bulens (en de eerder afgezwaaide Harrie Löwenstein) van harte bedanken voor al hun inspanningen. Zij hebben samen met een groep enthousiaste vrijwilligers FabLab Wageningen opgezet en gemaakt tot het instituut dat het nu is, een plek waar elke ‘maker’ uit Wageningen en ruime omgeving zich thuis kan voelen, eerst in de Wageninger binnenstad, nu op de campus van de WUR.

Het nieuwe bestuur bestaat uit Olivier Langevoort, Jutta Wirth en Marcel van Dijk. Samen goed voor heel wat jaren FabLabWag ervaring en héél veel ideeën en enthousiasme.

vorige nieuwsberichten

Onze nieuwe lasersnijder


We hebben een nieuwe lasersnijder ! En we zijn er maar wát trots op. Nou ja, eigenlijk is het de ‘oude’ lasersnijder van de Ontwikkelwerkplaats van de WUR, die wij hebben overgenomen. Hier zijn wat kenmerken – voorlopig even in het Engels (sorry):

a. General:
The new machine is a BRM 90/130, capable of cutting sheets with a 90 by 130 cm. size. The power is – still – a 100W CO2 laser tube.

b. Turning on and off:
The machine should be turned on by first turning the key about 90 degrees clockwise and then pushing the green ‘on’ button.
The machine should be turned off by turning the key 90 degrees counter-clockwise.

c. Exhaust fan:
The exhaust fan is coupled with the cooling, so there is no need to turn it on/off separately

d. Cooling:
The machine is blocked when the cooling is off. Cooling can be turned on by the same button as on the old machine; the button should be turned about 90 degrees clockwise.

e. Putting sheets on the bed:
The bed is tested / measured by a mechanic and has a tolerance of (now, at least) maximally 0.5 mm. This has been measured (as should be) against the bridge with the laser head, not against the surrounding frame.
For the moment, it seems the best practice is to put ‘old’ 60 by 90 size sheets at the upper LEFT corner (thus not upper right).

f. Power and speed settings:
We have been advised by the mechanic to use some specific settings, due to hard- and software of the machine:
– Power: maximally 85 per cent – minimally 12 per cent.
– Speed: maximally 40 (for cutting only, for engraving 500 is fine).

The parameters, as put in the spreadsheet on the PC at the FabLab contain a number of cases with values which are too high according to the BRM mechanic’s  advice. We will do extensive testing in the coming period to check the appropriate values and put these in the spreadsheet. If you have found anything based on your experience, please let us know so we can help others, too.

Nog vragen ? Loop even binnen als we aanwezig zijn, of mail naar info@fablabwag.nl ons.