Cursussen, workshops en thema avonden

Cursus Arduino


Dit najaar, beginnende 3 oktober,  bieden we een nieuwe, complete beginnerscursus aan rond werken met de Arduino. De cursus duurt 8 (dinsdag) avonden en wordt gegeven door Arthur Rep.
Kijk voor meer informatie op onze ‘Arduino’ -pagina !

Sketchup ontwerpcursus


Een leuk vervolg op de introductiecursus is de Sketchup ontwerpcursus. Hierin leer je tijdens twee avonden dit gratis programma gebruiken, zodat je zelf een ontwerp kunt maken voor de 3D-printer en lasersnijder.

We beginnen bij het begin, dus je hoeft geen Sketchup- of andere CAD-tekenervaring te hebben, hoewel het wel meehelpt. Het tempo ligt redelijk hoog en we reiken voldoende stof aan, zodat ook de meer ervaren gebruikers en snelle leerlingen vooruit kunnen. Twee ervaren docenten geven uitleg en helpen waar nodig. Tijdens de lessen volgen klassikale uitleg en oefenopdrachten elkaar af. Zo ga je onder andere een Rietveldstoel, een huis en een drinkglas ontwerpen. Gezien de beperkte tijd gaan we tijdens de cursus niet 3D printen of lasersnijden. Dat kan je natuurlijk wel op een zaterdagmiddag tijdens de openinloop komen doen.

De kosten voor de twee avonden zijn €40,- voor abonnees en €80,- voor overige belangstellenden. Het minimale aantal deelnemers is vier en het maximale aantal is tien, zodat de groep niet te groot wordt.

In de agenda staan de data en tijden voor de eerst volgende cursus.

Meld je aan door een mail te sturen met je naam en contactgegevens naar info@fablabwag.nl, en door het cursusgeld over te maken naar NL60 TRIO 0254 7015 58 t.n.v Stichting FabLab Wageningen, onder vermelding van ‘Sketchupcursus’ en je naam


Image

Kennisuitwisseling


Kennisuitwisseling is een belangrijk thema binnen het fablab. Dit doen we onder andere door het organiseren van cursussen. We verzorgen cursussen voor scholen en bedrijven, maar ook voor iedereen die graag aan de slag wil in onze digitale werkplaats. We bieden de volgende cursussen aan; Doodle 3d, Borstelbeesten maken, Kijk het beweegt zelf, Laserbeesten maken, een mini introductie cursus en windmolens maken van afval. Informeer naar de mogelijkheden of bekijk de factsheets.


Introductiecursus


Misschien wel de belangrijkste cursus die we verzorgen is de introductiecursus. Daar leer je in twee avonden de apparaten van FabLabWag kennen en bedienen. Wie deze introductiecursus heeft gevolgd kan lid worden van FabLabWag en daarna zelfstandig aan de slag. Iedereen kan aan deze workshop deelnemen en wie student is of jonger is dan 18 jaar krijgt een flinke korting. Kijk in de agenda voor de eerstvolgende introductiecursus.

Tijdens de training geven wij een inleiding van de laser snijder, vinyl/sticker snijder en 3D-printers. Naast theorie krijg je hands-on ervaring met de machines. Aan de hand van twee praktijk opdrachten ga je zelfstandig of in kleine groepjes aan de slag. Hierbij is het uitgangspunt dat je alle stappen in het ontwerpproces doorloopt: ontwerpen, het maken van de juiste machine-instellingen en het product (laten) vervaardigen. Onze ervaren docenten geven tips en zijn beschikbaar voor al je vragen.

Om een eigen ontwerp te maken zal je eerst een teken/CAD-programma moeten leren. Tijdens de cursus zullen we je daarom laten kennismaken met Sketchup (voor 3D ontwerp) en Inkscape (voor 2D vectorontwerp). Deze programma’s zijn gekozen omdat ze gratis zijn en er goede instructievideo’s van op internet staan zodat je zelf verder kunt leren. Als je al een ander programma kent zoals Adobe Illustrator, AutoCAD of Solidworks dan kan je ook die gebruiken.

Stuur een mail naar info@fablabwag.nl voor de komende cursusdata.


Prijzen cursussen en workshops

  • Introductiecursus + 1 jaar abonnement
    —> tot 18 jaar/student
    Overige cursussen/workshops
  • € 100,-
    € 50,-
    zie aankondigingen

Thema avonden


Tijdens de thema avonden duiken we wat dieper in een bepaald onderwerp of een bepaalde techniek. Deze thema avonden worden gegeven door de vrijwilligers van Fablab Wageningen of als dat nodig is door specialisten uit de praktijk.
Voorbeeld van een thema avond onderwerp is 3D scannen. Tijdens deze thema avond, die werd verzorgd door Vivianne Veenemans die zich professioneel bezighoudt met 3D scannen, werden we ingewijd in de wereld van het 3D-scannen. Andere voorbeelden van onderwerpen van thema avonden die door het Fablab Wageningen zijn georganiseerd; abc van het printen in 3D, Arduino,