Cursussen, workshops en thema avonden

Kennisuitwisseling


Kennisuitwisseling is een belangrijk thema binnen het fablab. Dit doen we onder andere door het organiseren van cursussen. We verzorgen cursussen voor scholen en bedrijven, maar ook voor iedereen die graag aan de slag wil in onze digitale werkplaats. We bieden de volgende cursussen aan; Doodle 3d, Borstelbeesten maken, Kijk het beweegt zelf, Laserbeesten maken, een mini introductie cursus en windmolens maken van afval. Informeer naar de mogelijkheden of bekijk de factsheets.

Factsheets (PDF)

Factsheet 3D printen met Doodle3D – download
Factsheet bewegend borstelbeest – download
Factsheet kijk het beweegt zelf – download
Factsheet laserbeest – download
Factsheet mini-intro – download
Factsheet windmolens van afval – download


Introductiecursus


Misschien wel de belangrijkste cursus die we verzorgen is de introductiecursus. Daar leer je in twee avonden de apparaten van FabLabWag kennen en bedienen. Wie deze introductiecursus heeft gevolgd kan lid worden van FabLabWag en daarna zelfstandig aan de slag. Iedereen kan aan deze workshop deelnemen en wie student is of jonger is dan 18 jaar krijgt een flinke korting. Kijk in de agenda voor de eerstvolgende introductiecursus.

Tijdens de training geven wij een inleiding van de laser snijder, vinyl/sticker snijder en 3D-printers. Naast theorie krijg je hands-on ervaring met de machines. Aan de hand van twee praktijk opdrachten ga je zelfstandig of in kleine groepjes aan de slag. Hierbij is het uitgangspunt dat je alle stappen in het ontwerpproces doorloopt: ontwerpen, het maken van de juiste machine-instellingen en het product (laten) vervaardigen. Onze ervaren docenten geven tips en zijn beschikbaar voor al je vragen.

Om een eigen ontwerp te maken zal je eerst een teken/CAD-programma moeten leren. Tijdens de cursus zullen we je daarom laten kennismaken met Sketchup (voor 3D ontwerp) en Inkscape (voor 2D vectorontwerp). Deze programma’s zijn gekozen omdat ze gratis zijn en er goede instructievideo’s van op internet staan zodat je zelf verder kunt leren. Als je al een ander programma kent zoals Adobe Illustrator, AutoCAD of Solidworks dan kan je ook die gebruiken.

Kortom, deze cursus is de eerste stap om zelf aan de slag te gaan in het FabLabWag!

Meld je aan via het aanmeldformulier en maak het cursusgeld over naar NL60 TRIO 0254 7015 58 t.n.v Stichting FabLab Wageningen, onder vermelding van ‘introcursus’ en je naam. Als je andere vragen hebt kan je mailen naar [email protected], en kom ook zeker langs op de open inloop elke zaterdagmiddag.

Prijs: € 100,- voor de introcursus inclusief 1 jaar lidmaatschap. Voor studenten en <18 jaar is er een kortingstarief van €50.

  • 9 april, 19:00-22:00: Leer in twee avonden de machines te gebruiken, waarna je lid of vrijwilliger kan worden van het FabLab. Meer informatie. Learn in two evenings how to use the machines in the FabLab. After this course you can become a member or volunteer. More information.  Download afspraak
  • 16 april, 19:00-22:00: Leer in twee avonden de machines te gebruiken, waarna je lid of vrijwilliger kan worden van het FabLab. Meer informatie. Learn in two evenings how to use the machines in the FabLab. After this course you can become a member or volunteer. More information.  Download afspraak

Thema avonden


Tijdens de thema avonden duiken we wat dieper in een bepaald onderwerp of een bepaalde techniek. Deze thema avonden worden gegeven door de vrijwilligers van Fablab Wageningen of als dat nodig is door specialisten uit de praktijk.
Voorbeeld van een thema avond onderwerp is 3D scannen. Tijdens deze thema avond, die werd verzorgd door Vivianne Veenemans die zich professioneel bezighoudt met 3D scannen, werden we ingewijd in de wereld van het 3D-scannen. Andere voorbeelden van onderwerpen van thema avonden die door het Fablab Wageningen zijn georganiseerd; abc van het printen in 3D, Arduino,