3D Printer

3D objecten fabriceren


De 3D-printer mag zich verheugen in grote belangstelling omdat de techniek sterk tot de verbeelding spreekt. Deze techniek biedt dan ook werelden aan nieuwe mogelijkheden voor het produceren van voorwerpen. Van prototypes tot schoenen, jurken, sieraden, organen, stoelen, protheses en raketonderdelen; er zijn al veel verschillende objecten uit 3D printers gerold.

Bij FabLabWag hebben we een tweetal 3D-printers – een Craftbot en een Prusa – waarmee je zelf aan de slag kunt. Door bestaande digitale bestanden uit te printen of door zelf 3D-bestanden te tekenen en die vervolgens te printen. Onze 3D -printers zijn FDM-printers die werken met filament: draad op een rol die wordt gesmolten in een printkop.

Het meest gebruikte materiaal is PLA, een uit plantaardig materiaal geproduceerde kunststof, maar ook andere materialen zijn theoretisch mogelijk (kunststoffen als nylon, ABS en PET en zelfs deels met metaal, carbon of hout gevulde filamenten) – maar niet alles op onze printers, overigens. We hebben ook verschillende hergebruikte materialen gebruikt om mee te printen: van koffieprut tot bierafval en aardappelfilament.

Hoog op ons wensenlijstje staat het bouwen van een machine om oud plastic te versnipperen en tot een draad te extruderen waarna we er weer nieuwe dingen mee kunnen printen.


3D Print project
Voor een congres over koffie dat door Wageningen Universiteit werd georganiseerd, hebben we beeldjes van “De Zaaier” geprint van koffie-afval. Daarvoor hebben we een 3D scan gemaakt van het beeld “De Zaaier” dat op de campus staat. Deze scan is bewerkt tot een bruikbaar bestand om te printen. De beeldjes zijn in series van 16 stuks geprint op een DDDrop-3D-printer. De printtijd voor 16 beeldjes van ongeveer 11 cm hoog bedroeg circa 14 uur.

Prijzen gebruik 3D printer (Inclusief BTW)

 • Machinetijd
  CraftBot / Prusa met abonnement
  CraftBot / Prusa zonder abonnement

  Filament
  Speciaal filament
  Opdrachten
 • per 30 minuten
  € 1,00
  € 2,00

  € 0,40 per 10 gram / 3,30 m
  afhankelijk van soort
  Op aanvraag