3D Printer

3D objecten fabriceren


De 3D-printer mag zich verheugen in grote belangstelling omdat de techniek sterk tot de verbeelding spreekt. Deze techniek biedt dan ook werelden aan nieuwe mogelijkheden voor het produceren van voorwerpen. Van prototypes tot schoenen, jurken, sieraden, organen, stoelen, protheses en raketonderdelen; er zijn al veel verschillende objecten uit 3D printers gerold.

Bij FabLabWag hebben we drie 3D-printers – een Craftbot en een Prusa i3 Mk3S FDM printer en een Prusa SL1S SLA printer- waarmee je zelf aan de slag kunt. Door bestaande digitale bestanden uit te printen of door zelf 3D-bestanden te tekenen en die vervolgens te printen. De FDM-printers werken met filament: draad op een rol die wordt gesmolten in een printkop, de SLA printer werkt met vloeibare hars die uithardt onder invloed van ultraviolet licht.

 

Het meest gebruikte materiaal voor FDM printers is PLA, een uit plantaardig materiaal geproduceerde kunststof, maar ook andere materialen zijn theoretisch mogelijk (kunststoffen als nylon, ABS en PET en zelfs deels met metaal, carbon of hout gevulde filamenten) – maar niet alles op onze printers, overigens. We hebben ook verschillende hergebruikte materialen gebruikt om mee te printen: van koffieprut tot bierafval en aardappelfilament.

Voor de SLA printer wordt ‘Prusament’ hars gebruikt. De SLA printer is voorlopig alleen beschikbaar op afspraak of na extra instructie omdat de werking aanzienlijk anders is als een FDM printer en de gebruikte materialen  niet ongevaarlijk voor de gezondheid zijn.

Hoog op ons wensenlijstje staat het bouwen van een machine om oud plastic te versnipperen en tot een draad te extruderen waarna we er weer nieuwe dingen mee kunnen printen.


3D Print project
Voor een congres over koffie dat door Wageningen Universiteit werd georganiseerd, hebben we beeldjes van “De Zaaier” geprint van koffie-afval. Daarvoor hebben we een 3D scan gemaakt van het beeld “De Zaaier” dat op de campus staat. Deze scan is bewerkt tot een bruikbaar bestand om te printen. De beeldjes zijn in series van 16 stuks geprint op een DDDrop-3D-printer. De printtijd voor 16 beeldjes van ongeveer 11 cm hoog bedroeg circa 14 uur.

Prijzen gebruik 3D printer (Inclusief BTW)

 • Machinetijd
  CraftBot / Prusa i3 Mk3S FDM met abonnement
  CraftBot / Prusa i3 Mk3S FDM zonder abonnement

  Prusa SLS1S SLA met abonnement
  Prusa SLS1S SLA zonder abonnement
  Opdrachten tegen speciaal tarief

 • per uur
  € 2,00
  € 4,00

  per uur
  € 4,00
  € 8,00