• 13 juli 2017 om 21:33 #5094
      Bauke Conijn
      Bijdrager

      Een klein puzzelstukje (2×3 cm) om te leren hoe ik de lasersnijder gebruik. De laser brand natuurlijk een stukje hout weg, en hiermee wou ik meteen uitzoeken hoeveel.

      Het ontwerp heb ik gemaakt met Inkscape.

      De vorm: Grid ingesteld op 1mm (Ctrl+Shift+d). Snap to grid aangezet. Vervolgens heb ik een vierkantje van 2x2cm; 2 rechthoekjes; en een cirkel met diameter 1cm gemaakt. Met Path > Union en Path > Difference er één object van gemaakt.

      De tekst: Met Extensions > Render > Hershey Text kun je lijn-tekst maken. Typ je tekst, klik apply, typ je volgende tekst, klik weer apply, totdat je alle tekst hebt die je wilt. Selecteer dan alles en schaal het met shift (om de aspectratio goed te houden) tot het gewenste formaat. Het font gebruikt rechte lijnstukken, om het wat mooier te maken kun je Path > Simplify (Ctrl+L) gebruiken, want dan maakt die van de ronde stukken mooie ronde lijnen. Deze geef ik samen met het 10mm lijntje een andere kleur.

      Exporteren: Ik heb het ge-exporteert met File > Save as… met formaat ‘Desktop Cutting Plotter (AutoCAD DXF R14) (*.dxf). Dat was nogal trial and error. In het dialoogboxje dat ik vervolgens kreeg moest ik Base unit: ‘px’ (met ‘mm’ werd het te klein) en Layer export selection: ‘All (default)’ kiezen (Met ‘visible only’ exporteerde die niets). Exporteren als ‘HP Graphics Language Plot file [AutoCAD] (*.plt)’ was voor mij geen optie, omdat deze bezier curves en cirkels omzet in een benadering van stukjes rechte lijn.

      Het ontwerp:
      Puzzelstukje Ontwerp

      Importeren:De volgende stap was het importeren in LaserCut. Dat gaf nogal wat problemen. Soms kwam er niets in beeld, andere keren had het model de verkeerde afmetingen. Door het programma opnieuw te starten of opnieuw te exporteren met andere settings kon ik deze problemen steeds weer oplossen. Nu doet Inkscape bij het exporteren naar .dxf alle lijnstukken los exporteren, voor het snijden is het beter als deze weer aan elkaar gemaakt worden (althans dat denk ik, want ik heb het niet getest zonder). Selecteer alles (Ctrl+A) en kies Tools > Unite Lines.

      Settings snijden: De focus op -1.8mm, omdat je hiermee sneller door het hout heengaat en dus ook sneller kunt snijden. De snijlijn is ook dunner. Speed had ik eerst op 25, maar standaard staat die op 28 en ik was het een paar keer vergeten aan te passen. Dat kwam ook door het hout heen, dus ben ik speed 28 gaan gebruiken.

      Settings graveren: Voor het graveren van de tekst had ik power op 100 en speed op 400 gezet, maar dat lijkt in de praktijk niet sneller dan 28, want het brandde gewoon door het hout heen (in de foto hieronder de bovenste 3 stukjes). Met power op 50 ook nog steeds. Met power op 10 vond ik de tekst nog steeds te donker (linksonder), dus uiteindelijk ben ik voor power op 5 gegaan en daarmee nog 2 stukjes uit ander hout gesneden.

      Zes puzzelstukjes

      Afmetingen: Wat me opviel is dat hout dat 3.6mm dik beweert te zijn (zie sticker op het hout), vaak eerder 3.3mm is. En hout dat 3mm dik beweert te zijn eerder 2.75mm dik is. Het stukje midden-onder heeft dikte 2.75mm de andere allemaal 3.15mm. Bij het stukje midden-onder is de lijndikte van de laser ongeveer 0.3mm. Bij de andere stukjes is dit ongeveer 0.2mm.

    • 12 september 2017 om 18:46 #5315
      Marcel van Dijk
      Moderator

      Je hebt het verschijnsel ‘hout-inflatie’ ontdekt…

      Heel vroeger was hout écht de dikte die het beweerde te zijn. Maar ergens in het verleden blijken de maten steeds kleiner geworden te zijn terwijl de aanduiding hetzelfde bleef. Volgens mijn houtleverancier kan je er tegenwoordig geen staat meer op maken en is de enige oplossing met een schuifmaatje naar je houthandel gaan…

      Marcel van Dijk

      (en zijn schuifmaatje)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.