• 8 november 2019 om 16:41 #6084
   Bauke Conijn
   Bijdrager

   Als ’s winters de kachel weer aangaat, vinden onze katten het leuk om daar bovenop te liggen. Hoewel dat vast lekker warm is, leek het me niet heel comfortabel om zo bovenop die ijzeren richels te liggen. Ik had nog wat hout en stof over, dus leek het me leuk om een kattenmeubeltje te maken voor bovenop de kachel. Met mijn schuifmaat en meetlint heb ik de kachel opgemeten en een ontwerpje gemaakt in solvespace.

   De kachel is 90cm lang, en gezien de lasersnijder (BRM6090) een werkvlak heeft van 90×60cm, dacht ik dat dat moest kunnen. In de praktijk blijkt het toch iets kleiner, dus heb ik mijn ontwerp in 2en moeten knippen. Voor het uitlijnen voor het snijden van de 2e helft van het patroon heb ik het flapje aan de voorkant van de lasersnijder omhoog gedaan en dan op test gedrukt om te zien of de uitlijning inderdaad correct was. En dan tijdens het snijden nog een correctie van een paar millimeter. Het was een heel gedoe, maar is wel gelukt.

   Het snijden van het gootoppervlak ging verkeerd, doordat het hout omhoog kwam waardoor de laser niet meer door het hout heen ging. Ik had geen gewichtjes gebruikt, omdat daar in mijn snijpatroon geen ruimte voor was. Dit heb ik toen vanaf de andere kant opnieuw uitgesneden, maar nu wel met gewichtjes, waarbij ik steeds op pauze drukte om de gewichtjes te verplaatsen. Stukjes die toen nog steeds niet door waren heb ik nog met een mesje losgemaakt.

   Het onderstel heb ik met M2 boutjes in elkaar gezet. En met de naaimachine heb ik een hoesje gemaakt voor het gootoppervlak. Het hout dat ik gebruikt heb is 5mm dik populier. Dit is het resultaat:

   Als ik er opnieuw een zou maken zou ik het gootoppervlak anders doen. De spleetjes die ik daar nu in gesneden heb, daar komt de warmte nauwelijks doorheen. Dus daar zou ik een soort gleufjes van maken. Ook heb ik veel meer spleetjes gemaakt dan echt noodzakelijk was, dus dat zou ook minder kunnen, zodat er ook echt ruimte is voor die gleufjes. Desondanks zijn onze katten er ontzettend blij mee:

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.