Arduino


Arduino is één van de platforms waarmee je zelf besturingen kunt bouwen. Het is een goedkope kleine open-source micro-controller die je met een eenvoudige programmeertaal dingen kunt laten doen waar je voorheen complexe systemen nodig had. Met Arduino kun je bijvoorbeeld robots maken, zelfsturende machines, meetapparatuur die voorheen onbetaalbaar was of je eigen 3Dprinter. En er is een wereld aan mogelijkheden om een Arduino-controller te koppelen aan allerlei sensoren, versnellingsmeters, GPS-systemen, bluetooth- of radioverbindingen enzovoort. De mogelijkheden zijn onbegrensd. Kunstenaars gebruiken Arduino steeds vaker voor het bouwen van interactieve installaties. Onderzoekers kunnen goedkope meetapparatuur maken die hele nieuwe mogelijkheden biedt. En behalve Arduino zijn er nog meer platforms met elk hun eigen bijzonderheden. Misschien heb je wel eens gehoord van Raspberry Pi of Dwengo. Bij FabLabWag zijn verschillende mensen die gebruik maken van Arduino. Zij kunnen je helpen bij je eigen projecten. En er worden introductie-avonden georganiseerd om uit te leggen wat je er mee kunt en hoe je er mee aan de slag kunt gaan.

We hebben al 7 keer we een complete beginnerscurus Arduino aangeboden, gegeven door Arthur Rep. De belangstelling was groot – en als er voldoende belangstellenden zijn willen we de cursus in het najaar van 2024 graag nog een keer geven. Zie de details in het blok hieronder.

Beginnerscursus Arduino (najaar 2024)


Wat gaan we doen?

We gaan dingen maken met behulp van microcontrollers (Arduino). We leren een klein beetje elektronica en net genoeg programmeertaal om aan de slag te kunnen. We gaan er vanuit dat je heel veel ideeën krijgt over dingen die je kunt maken voor je werk, je studie of voor dagelijks gebruik.

Arduino?

We gebruiken een populaire microcontroller: de Arduino Nano. Die is goedkoop en heeft veel mogelijkheden. Je kunt er van alles op aansluiten. Je krijgt bij deze cursus een doos met spullen waarmee je thuis aan de slag kunt, zoals een lichtsensor, temperatuursensor, LCD-schermpje, LEDjes, luidsprekertje, klokmodule, relais, schakelaar, sd-kaartlezer. De programmeertaal die we gebruiken heet C/C++. We bespreken alleen de belangrijkste begrippen en commando’s. Je gaat zelf programma’s schrijven en we maken gebruik van handige bibliotheken (libraries) waardoor je niet alles zelf hoeft te schrijven.

Wanneer en waar?

De cursus bestaat uit 8 dinsdagavonden van 20:00-22:00u. En wel op 1, 8, 15 en 22 oktober en 5, 12, 19 en 26 november (2024). De cursus vindt plaats in het FabLab.

Wat moet je meenemen en wat kost het?

De kosten voor de acht avonden zijn €120,- voor FabLab-abonnees en €180,- voor niet-abonnees, inclusief materialen. Een laptop moet je zelf meebrengen (bij voorkeur Windows). Het maximale aantal deelnemers is vier. Om elkaar te helpen en te stimuleren werken we in tweetallen. Om er echt iets aan te hebben zul je ook thuis aan opdrachten moeten werken (minimaal één dagdeel per week).

Aanmelden

Stuur een mail met je naam en contactgegevens naar info@fablabwag.nl en maak het cursusgeld over naar NL60 TRIO 0254 7015 58 t.n.v Stichting FabLab Wageningen, onder vermelding van ‘Beginnerscursus Arduino’ en je naam.